Laden Voorstellingen

« Alle Voorstellingen

  • Dit voorstelling is voorbij.
Geannuleerd

VOCALLIS CONCERT | TOBIAS BORSBOOM, PIANO

zaterdag 29 oktober 2022 om 20:00 21:00

Vertelconcert – “de oerkracht van de muziek” van Vtislav Novak (1870- 1949) met Tobias Borsboom, piano. 

Novak- Pan, symfonisch gedicht Pan op. 43 (1910), waarin Tobias u meeneemt naar het leven van de componist en één van zijn belangrijkste composities. 

Pan, op. 43 van Tsjechische componist Vítězslav Novák is een uitdrukking van oerkrachten, het samengaan van sublieme landschappen en menselijke emoties, verenigd in de oude mythische bosgod Pan. Dit werk van grootse proporties, een meer dan vijftig minuten durende toongedicht is in vijf delen: Proloog, Bergen, Zee, Bos en Vrouw. Pan leidt ons als een gids door zijn rijk, en laat ons horen hoe is het om daarin op te gaan. Met zijn half menselijk en half dierlijke uiterlijk vertegenwoordigt hij zowel de menselijke drijfveren als de sublieme harmonie van de natuur. Natuurkrachten worden muzikaal opgeroepen, van overweldigend en majesteitelijk, naar subtiel en sensueel, tot serene rust; een meesterwerk van neo-romantische aard en modernistische harmonieën. 

Van begin tot eind heerst er een grote thematische eenheid in verschillende lagen, waardoor op elk moment een verbinding met de rest van het stuk gevoeld kan worden. Deze ingenieuze en minutieuze thematische eenheid, bewerkstelligd door het pan-thema van vijf noten kan gezien worden als de verklanking van het universum, waar ook het woord ‘pan’ (Grieks voor alles, heelal) op doelt.

“Borsbooms fraaie, kleurrijke, genuanceerde en mooi gebalanceerde, technisch onberispelijke en muzikaal zeer geslaagde pleidooi maakte een diepe indruk” Recensie van Nováks “Pan” in “Pianist”, door Olga de Kort

“Borsboom speelde dit intrigerende werk overtuigend en dynamisch, met aandacht voor elk detail.” Recensie in de Provinciale Zeeuwse Courant, door Jeanette Vergouwen

Entree € 17,50 Kinderen/ jeugd/ studenten € 7,50

Gegevens

Datum:
zaterdag 29 oktober 2022
Tijd:
20:00 – 21:00
Kosten:
€17,50
Voorstelling Categorie:
Voorstelling Tags:
Site:
https://www.openluchttheater-valkenburg.nl/agenda/vertelconcert-de…as-bosboom-piano/
Plenkertstraat 51A
Valkenburg aan de Geul, Limburg 6301 GL Nederland
+ Google Maps
043-6015044