Een bijzonder theater

Het Openluchttheater in Valkenburg is het oudste -en volgens velen ook het mooiste- openluchttheater van ons land. Op de flanken van de fameuze Cauberg en ontworpen door Pierre Cuypers (de architect van oa het Rijksmuseum). Zo’n 1000 bezoekers genieten van de voorstellingen op het toneel onder het bladerdak én van de idyllische groengele setting van de bomen en de mergelwand. Met recht een buitengewoon theater.

Ruim 100 jaar geleden, tijdens de eerste bloeiperiode van Valkenburg als toeristenplaats, werd het theater gebouwd om vertier te bieden aan de happy few die zich destijds een vakantie konden veroorloven. Nu Valkenburg zich de afgelopen jaren opnieuw positioneert als bestemming voor kwaliteitstoerisme bloeit ook het theater als nooit tevoren, met jaarlijks ruim 25.000 bezoekers. Bijzonder is het Grottheater voor intieme en overdekte voorstellingen voor maximaal 100 bezoekers.

Het Openluchttheater in Valkenburg draait grotendeels op de inzet van vele tientallen vrijwilligers en wordt breed gedragen door de Limburgse samenleving. Het theater heeft een gevarieerde programmering van muziek en theater en ontwikkelt zich daarmee steeds nadrukkelijker tot vaste waarde in het Limburgse culturele aanbod.

Van Heksenkeuken tot Openluchttheater

Aan de basis staat de imposante rotsformatie die in de volksmond ‘De Heksenkeuken’ wordt genoemd. Een naam die verwijst naar de Bokkenrijders, van wie men dacht dat ze hier bij elkaar kwamen alvorens aan hun rooftochten te beginnen. In 1915 wordt architect Pierre Cuypers gevraagd de supervisie op zich te nemen om deze rotsformatie om te bouwen tot Openluchttheater. In slechts zes weken tijd wordt in de rotswand een tribune uitgehouwen voor 1200 toeschouwers.

Op 6 juni 1916 opent Openluchttheater Valkenburg haar poorten. Het publiek en de critici zijn vol lof over de unieke sfeer en perfecte akoestiek. Jan Diepen, een telg uit een Brabantse textielfabrikantenfamilie, is de opdrachtgever voor de bouw. Hij wordt tijdens een reis naar Oostenrijk geïnspireerd door enkele openluchttheaters aldaar en vindt dat zo’n object past in de toeristische ontwikkeling van Valkenburg. De familie Diepen bezit terreinen aan de Plenkertstraat die hiervoor benut kunnen worden. De acteur Vincent Berghegge speelt een grote rol in de uitwerking van het plan.

Rotsformatie.

Publiek in 1922

Overzicht theater.

Voorstelling ‘Les Japonnaises’ in het jaar 1917

Hierboven een plaquette met het profiel van Pierre Cuypers als eerbetoon uitgekapt in de mergelwand van de Fluweelengrot.

De acteur Vincent Berghegge tijdens een van zijn rollen in een ‘bijbels’ stuk.

Op 6 juni 1916 vindt de eerste voorstelling plaats

Sindsdien zijn er heel wat jaren gevolgd met een grote variëteit aan uitvoeringen; toneelstukken, opera’s en operettes, musicals en kindervoorstellingen die vaak grote aantallen toeschouwers trekken. De glorietijd van het theater ligt in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Dan bezoeken soms wel 80.000 bezoekers per seizoen het theater. Onder meer door de opkomst van de tv lopen de bezoekersaantallen eind jaren ’60 terug. Medio jaren ’70 gaat het theater dicht.

In 1983 start de restauratie en twee jaar later worden er weer voorstellingen gegeven. De laatste jaren zien we overal een opleving van openluchttheaters, zo ook in Valkenburg. In de zomermaanden biedt het theater een gevarieerd programma met (inter)nationale artiesten en musici uit diverse disciplines; pop, klassiek, jeugdtheater en wereldmuziek. Ook werkt het theater aan een festival traditie, zoals o.a. het Midsummer Prog Festival en het Tributefest.

Grotconcerten en ontvangsten

Sinds het zomerseizoen 2011 vinden er in het Grottheater intieme concerten plaats. Hier zijn zo’n 100 zitplaatsen. Ook voor ontvangsten is dit grottheater bij uitstek geschikt! Het Openluchttheater Valkenburg is een bijzondere plek waar tijdens de zomermaanden cultuurhistorie, kunst en natuur samenkomen en voor een unieke ervaring zorgen.

Passie in de Plenkert is een historische verhalenbundel over het honderdjarige Openluchttheater Valkenburg. Elk hoofdstuk is gebouwd rondom een persoon of groep van personen die een belangrijke en in sommige gevallen zelfs bepalende rol hebben gespeeld in de geschiedenis van het openluchttheater. De ‘bonte stoet van reuzen’ bevat grote namen als de gebroeders Diepen, de founding fathers, en juffrouw Sträter, als directeur bijna dertig jaar de drijvende kracht. Maar ook de vergeten helden worden geëerd, die de geschiedenis van dit stukje paradijs op aarde mede hebben vormgegeven en ingekleurd.
Het boek is geschreven door Jos Frusch en kost € 18,95.
Het is verkrijgbaar bij Visit ZuidLimburg Experience Valkenburg, Museum Valkenburg,
boekhandel De Tribune en rechtstreeks te bestellen via onze contactpagina en natuurlijk bij onze eigen theaterkassa!